Passibo vuozi 2022!

Loimolan Voiman neljäs toimintavuosi on pian takana. Päällimmäisenä on mielessä Mi on praudua -levynjulkaisukiertue. Aloitimme Rääkkylän Kihaus-folkista 2.7. ja päätimme kiertueen Kannuksen legendaariseen Kahvibaariin 10.12. Kaksikymmentäneljä konserttia ja 1400 kuuntelijaa saa naaman hymyyn vielä pitkän aikaa. Musiikintekijälle oman musiikin esittäminen yleisölle on parasta mitä voi toivoa. Suuret kiitokset vielä Kansanmusiikkiliitolle mahdollisuudesta toimia kiertueyhtyeenä 6.-10.12.

Uuden levyn myötä ohjelmistomme laajeni ja antoi enemmän mahdollisuuksia esiintyä tilaan ja tapahtumaan sopivan settilistan kanssa. Kun rakennamme biisilistan jokaista tilaisuutta varten, tulemme samalla käyneeksi läpi aiempia esiintymisiä. Kävisikö täällä tuo viimeviikkoinen vai pitäisikö kokeilla tuohon väliin tätä kappaletta? Näin säilyy tuoreus ja esiintyjän into pidemmälläkin turneella.

Tietysti tuntuu erityisen hyvältä päästä vihdoin esittämään niitä uusia lauluja, joiden kanssa olet kamppaillut ja pyöritellyt niitä ensin päässäsi, sitten kotistudiossa, sovitussessioissa, äänityksissä ja lopulta miksausvaiheessa. Näet mikä laulu lähtee keikalla lentoon ja mihin haluat palata aina uudestaan. Tai toisaalta sen, mikä laulu ansaitsee päästä lepäämään, tullen ehkä myöhemmin takaisin entisellään tai uuden sovituksen kanssa.

Löysimme itsestämme tänä vuonna pelimannihengen. Lähtökohtaisesti olemme rakentaneet konsertit akustisen soiton sekä looppauksen, syntetisaattoreiden ja taustanauhojen maustaman  elektronisemman soinnin vuoropuhelulle. Se tekee mielestämme esiintymisistä kiinnostavamman ja soundistamme monipuolisemman. Sen Loimolan Voiman soundin.

Pelimannihenki löytyi yllätys-yllätys Kaustisilta, jossa sekaannuksen vuoksi jouduimme esiintymään molemmissa konserteissamme ilmi-akustisina. Oli mahtavaa huomata, että niin meillä lavalla kuin yleisössäkin tunnelma kantoi hyvin näinkin. Ylipäänsä ensimmäinen kerta Kaustisilla oli meille suuri ahaa-elämys. Saamamme vastaanotto oli lämmin ja huomasimme karjala-folkimme löytävän kuulijansa myös tällä uudella suosikkifestarillamme.

Jo ensimmäisen levyn kanssa kiertäminen teki näkyväksi sen, kuinka karjalankielinen musiikki koskettaa kuulijaa. Aluksi se tuntui itsestä vähän pelottavaltakin. Teemmekö oikein vai väärin, kun nostatamme ihmisissä tunteita esiin ja kyyneliä poskille? Lukuiset keskustelut esiintymisten jälkeen nyt toisen levynkin tiimoilta ovat vahvistaneet ajatusta siitä, että teemme karjalankielisellä musiikillamme erittäin merkityksellistä kulttuurityötä. Yhtälailla meille itsellemme ovat tärkeitä ne esiintymisten jälkeiset keskusteluhetket, joissa mennään joskus kovin syvälle identiteettikysymyksiin.

Yhden keskustelun lyhennän tähän. Eräällä paikkakunnalla nuori nainen kertoi tulleensa paikalle, koska huomasi mainoksesta meidän soittavan karjalankielistä musiikkia. Loimolan Voimasta hän ei ollut kuullut ollenkaan. Hän tiesi, että mummonsa oli karjalainen. Muutoin karjalaisuus ei ollut kotikasvatuksessa tai omassa elämässä näytellyt juuri mitään osaa. Nainen kertoi itkeneensä koko esiintymisemme ajan ja ymmärtäneensä samalla, että hänkin on karjalainen ja tältä se voi tuntua ja tältä kieli kuulostaa. Halasimme pitkään ja toivottelimme hyvää elämää.

Meille oli aluksi iso asia se, että karjalan puhujien ja harrastajien ei-niin-yhtenäinen kieliyhteisö otti meidät hyvin vastaan. Tämä vuosi on konkretisoinut sitä, kuinka paljon Suomessa on ihmisiä, jotka eivät ole vielä löytäneet omaa karjalaista identiteettiään. Yhtälailla on ollut tärkeää huomata, että kuulijoistamme arviolta yksi kolmannes ei omaa juuria Karjalaan tai karjalaisuuteen. Juuri tältä viimeisimmältä ryhmältä olemme saaneet rohkaisevinta palautetta sekä kummeksuntaa  siitä, että miten on mahdollista olla tietämättä karjalan kielestä 2020-luvun Suomessa...

Mukavan ja helpon tutustumisretken karjalankieleen ja karjalankieliseen musiikkiin tarjoaa marraskuussa nauhoitettu Amanda Kauranteen Sydänjuurilla-ohjelman erikoislähetys, jossa saimme olla mukana pagizemassa karjalaksi.

Ensi vuosi on vielä verhon takana. Alkuvuonna keikkailemme harvakseltaan - keväällä ja kesällä sitten taas enemmän. Syksyn keikkamyynti aloitetaan alkuvuonna. Toukokuussa on luvassa ensimmäinen kiertue ulkomaille, kun pääsemme DFG:n (Deutsch-Finnische Gesellschaft) kiertueelle Saksaan 12.-20.5. Ajankohtaisen keikkakalenterimme löydät täältä.

Rakennamme edelleen yhtyettämme rakkaudella ja omin käsin. Keikkamyynnistä vastaa Miša ja Loimolan Puodista Miikkula. Merchandise- ja roudaus-apuna on omat mučot, välillä kuljetaan ihan kaksin.

Kiitos, että myös Sinä olet ollut mukanamme vuonna 2022!

Ozua da lykkyö vuuvella 2023!

Armahin tervehyzin,
Miša


Kuva: Jouni Mielonen