Loimolan Voiman vuosi 2023

Loimolan Voima on uutta karjalankielistä folkia esittävä yhtye, jonka juuret ulottuvat syvälle Raja-Karjalaan. Yhtyeen muodostavat Lieksassa varttuneet, juuriltaan suistamolaiset veljekset Mika ”Miša” ja Niko ”Miikkula” Saatsi. Yhtye nojaa karjalaisiin juuriinsa, mutta samalla se on onnistunut päivittämään karjalankielisen musiikin 2020-luvulle.

Loimolan Voiman toiminta kotoperäisen, monille yhä tuntemattoman karjalan kielen edistäjänä on huomioitu nykyisin laajasti myös karjalaisen yleisön ulkopuolella. Yhtyeen ensimmäinen levy ”Ruttomužikan kyynäl" valittiin vuoden 2020 kansanmusiikkilevyksi ja tänä vuonna Loimolan Voima palkittiin vuoden kansanmusiikkitekijänä.

Suomen Musiikintekijät ry:n myöntämän palkinnon perusteluissa kerrotaan, että "Loimolan Voima on kohottanut monipuolisella ja kunnianhimoisella työskentelyllään kansanmusiikin tekemisen rimaa. Syntetisaattorit ja loopperit yhdistyvät heidän musiikissaan luontevasti perinteisten kansanmusiikki-instrumenttien kanssa, luoden samalla jotain uutta ja oivaltavaa. Ansiokasta on myös se, että he käyttävät musiikissaan uhanalaista karjalan kieltä."

Loimolan Voiman musiikin voi nähdä suistamolaisen musiikkiperinteen suorana jatkumona nykyajassa. Mišan sävellyksissä on kuultavissa kaikuja vanhoista karjalaisista kansanlauluista ja Miikkulan tekstit ammentavat karjalaisten värikkäästä historiasta nykyajan perspektiivistä käsin. Kokonaisuutena musiikki on kuitenkin vahvasti kiinni tässä ajassa.

Alkuvuoden keikkatauon jälkeen yhtye jatkaa Mi on praudua -levynjulkaisukiertuetta 23.4. Sugrit lavalla -tapahtumassa Tampereen työväentalolla. Sen jälkeen luvassa on konsertit 28.4. Suomussalmella ja 5.5. Espoossa. Ensimmäinen ulkomaankiertue toteutuu Saksaan DFG:n (Deutsch-Finnische Gesellschaft) kutsumana 11.-21.5. Toukokuun lopulla on vielä yksi erityinen konsertti Tuusulan Sarvikalliolla 26.5. Kesäkuusta syyskuun alkuun yhtye konsertoi ympäri Suomea erilaisissa tapahtumissa. Ajantasaisen keikkakalenterin löydät nettisivuiltamme.

Loimolan Voiman konserteissa karjalainen tarinankerronta lomittuu luontevasti musiikin kanssa ainutlaatuiseksi keikkakokemukseksi. Yhtye onkin elävä todiste siitä, että karjalan kielellä ja karjalaisella kulttuurilla on paikkansa myös nykyisessä ajassa. Nägeyvymmä končertoissa - nähdään konserteissa!

Kuva: Soundcheck Kannuksen Kahvibaarissa 10.12.22. (Mika Saatsi)